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U.S. Department Office of the Assoclate Administrator 800 Independenca Ave., SW.

of Tronsportation - .

Federal Aviation for Alrports Washington, DC 20591

Administration g
ocT | 8 1996

Mr. John L. Martin

Director of Airports

San Francisco Internmational Airport
P.O. Box 8097

San Francisco, CA 94128

Dear Mr. Martin:

In your letter of July 1, 1996, you requested
that the Federal Aviation Administration (FAA)
- confirm that expenditures for the construction of a
Bay Area Rapld Transit (BART) station at San Francisco
International Airport (SFO), and the purchase of certain
equipment for that station, could be made from airport
funds. Attachment 2 to your letter, entitled “BART"
Extension to San Francisco International Airport
Concourse H),” provided a cost estimate for the components
of the BART SFO station project (referred to below as

*Cost Egtimate”).

Supplemental information was provided in a letter from you
dated August 30; a letter from BART Acting General Counsel
John C. Naish dated August 27; a letter from BART
Washington, DC, legal counsel David M. Klaus dated

August 29; and a letter from BART Interim General Manager
Sherwood Wakeman dated September 12. In addition, the
Air Transportation Association presented its views on the
Cost Estimate in a letter dated August 1, 1996.

Finally, in your letter of October 17, you revised the
original request to state that artwork and the automatic
fare control equipment can be removed from the list of items
to be funded with airport revenue. Accordingly, we have not
addressed the use of airport revenue for artwork or fare
collection equipment, and this letter should not be
construed as approval of the expenditure of airport revenue

for those items.
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Section 511(a) (12) of the Federal Aviation Act of 1958, as
amended, recodified at 49 U.S.C. §47107(b), requires that'
sponsors of public airports accepting Federal Airport
Improvement Program (AIP) grants agree that all revenues
generated by the airport be used for the capital or
operating costs of (1) the airport, (2) the local airport
system, or (3) facilities owned or operated by the airport
owner or operator and directly and substantially related to
the air transportation of passengers ox property. '
Accordingly, in responding to your request, the FAA must
consider whether each of the costs of the BART SFO station
meets the test of being capital or operating costs of the
airport, and/or whether cost of items included in the BART
station project at SFO are capital or operating costs of
facilities owned or operated by the airport sponsor and
directly and substantially related to the air transportation

of passengers
Introduction

The Cost Estimate included in your letter provided a
breakdown of costs for zones 1 through 4 of the project,
involving construction of the station and structural
supports from the airport terminal to the west side of
Highway 101; constrxuction of the link building between the
international terminal and the BART station; and a detailed
estimate of the ®“conceptual systems” assoclated with the
station. The conceptual systems estimate includes costs of
fixtures and equipment associated with the equipping and
operation of a transit rail station and rail line. No
request to use airport revenue for reimbursement of any BART
operating expenses was included in your letter, and this
response does not represent approval to do so.

In addition to listing relatively detailed costs for
construction and equipment included in the project, the
Cost Estimate includes cost elements for contingencies and
construction management and administration that are based
not on precise estimates but rather on percentages of the
basic item cost. The percentages used for these cost
elements--25% for contingencies and 33% for comstruction
management and administration--appear high in relation to
project costs. However, it should be noted that in '
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responding to your request, the FAA does not need to
“approve” the reasonableness of specific cost estimates or -
contingency fee percentages in determining eligibility of
the listed items for the use of airport revenue. Airport
revenue may be used only for actual costs of eligible items.

As a general matter, these expenditures, like all uses of
airport revenues, are subject to audit to ensure that the
expenditures are consistent with the requirements of

§ 47107(b) (1). Accordingly, compliance with § 47107 (b) (1)
will depend not on the estimated costs provided but on the
actual amounts finally expended for construction, equipment,
and construction management and administration. Preliminary
estimates of contingencies, etc., do not control the final
determination of whether airport revenue may be used for
particular expenditures.

To respond to your request, therefore, we will set out the
principles of eligibility for use of airport revenues for an
airport-related transit project, and relate the principles
generally to the kinds of construction, equipment, and other
costs included in the Cost Estimate. We cannot express any
authoritative opinion at this time on the amount of costs
‘for the BART SFO station that may be funded from airport
-revenues. The final payment of costs from airport funds
would be subject to verification by audit after completion
of the BART SFO station project. The opinions in this
letter are based on information included in the Cost
Estimate and otherwise provided to FAA by BART and the City
and County of San Francisco. These opinions are not
intended to affect arrangements already in effect at SFO or
other airports or to apply to facts other than those
presented in this case, without further consideration.

Location on the airport. As a preliminary matter, in your

letter of July 1 you stated that “[w]lith the exception of
the BART freeway overpasses (Zone 1) ..., all elements are
located on Airport property.” Airport property bounds the

Highway 101 right-of-way on both sides, but the right-of-way -

itself is not airport property. The project described in
the Cost Estimates includes structures and utilities
extending across Highway 101 to the west side of the
highway. BART Acting General Counsel John C. Naish, in a
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letter dated August 27, stated that “nor would any part of
SFIA's contribution be used for line segments, systems,
equipment oxr other facilities located off airport property
and not owned by SFIA.” This assertion is echoed ’

in a . letter from BART Washington, DC, legal counsel

David M. Klaus dated August 29, which states that “all such
equipment and components [funded with airport revenue] would
be located on the airport and owned by the airport.” Since
Highway 101 is not on airport property, and BART has not
revised the Cost Estimate to exclude the portions of the
project crossing the highway right-of-way, we assume that
the representation in your letter of July 1 is the correct
one and that some parts of the project will be located on
highway right-of-way not owned by the airport. We assume
that the airport sponsor would acquire sufficient property
interest to protect access to the airxport for the BART line.
The effect, if any, of this fact on the use of airport
revenues is discussed below in connectlon with Zone 3 of the

project.

wi i . PFor
capital costs that cannot be considered capital costs of the
airport itself, airport revenue may only be used for
facilities owned or operated by the airport sponsor. All
parties agree that the completed BART station and wye
connection to the main BART line will be under the
operational control of BART. Accordingly, the sponsor’s
ability to use airport revenue to fund the BART SFO station
project depends on ownership of the facilities intended for
such funding. We assume that BART is owner of the other
facilities in the BART system, and that ownership of any
BART facilities at SFO would be a special and possibly
unique arrangement. Your July 1 letter does not discuss
ownership of the BART SFO station facilities. Mr. Naish, in
his August 27 letter, states that “[ilt is BART’s intention
the SFIA will have ownership of and hold legal title to all
on-Airport facilities, equipment, and systems that are
funded with Airport revenues.” Mr. Klaus affirmed this
assertion in his letter of August 29, as cited above. 1In
view of the absoclute legal requirement under

§ 47107 (b) (1) (C) that the airport sponsor hold legal title
to any transit-related improvements funded with airport
revenue (when the sponsor is not operating the transit
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system), the conclusions stated in this letter are based on
the assumption that the facilities constructed and equipment
purchased with airport funds will be held in fee simple .
title by the City and County of San Francisco. ' '

Proration of costs. Costs of an item that is only partly

airport-related are generally ineligible for AIP or
passenger facility charge (PFC) funding. However, the
airport-related portion of the costs may be eligible for the
use of airport revenues, on a prorated basis. Eligible
costs must be based on a reasonable method of proration,
such as length of the line included in the BART SFO station
as a percentage of the total length of the extension. Any
items included in the estimates that would be needed for the
extension of the BART line from its present terminus south
to Millbrae, regardless of whether the BART SFO station
would be part of the extension, would not be eligible for
the use of airport revenue.

Specific items in the Cost Estimate: use of airport revenue

The Cost Estimate divides the project into Zones 1 through
4; the link building; and “conceptual systems,” which
‘includes. operating equipment and related costs associated
with the operation of BART trains to the airport. The
following discussion treats the construction projects first,
in order of distance from the existing terminal building,
and then the conceptual systems. An opinion that an item
listed in the Cost Estimate may be funded with airport
revenue refers only to the kind of work involved, and does
not represent an approval of the cost figure assigned to

that item.

Construction costs. Zone 4, International Terminal

Enhancements, involves improvements to the existing airport
international terminal itself, the construction costs of
which can be considered airport capital costs. All items
included in the Cost Estimate for Zone 4 would be considered

eligible for use of airport revenue.

The Link Building is a new structure designed to connect the
existing international terminal to the new BART station. It
is located entirely on the airxport. The items included in -
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the Link Building Cost Estimate can be considered directly
and substantially related to air transportation, and would
be eligible for the use of airport revenue.

Zone 3 is the consolidated Airport Rapid Transit (ART) and
BART station, all of which is located omn the aiEESEE—~'The
ART is a*éI”Eé&"éystem people mover “wholly contained on the
airport and operated by the sponsor; costs of the ART
station in the absence of a BART connection would be
considered airport capital costs, and are not at issue. As
part of a local transit system, the BART SFO station is not
an alrport capital or operating cost, and must be considered
under the criterion described in § 47107(b) (1) (C), i.e., a

- local facility owned or operated by the airport owner or
-operator and directly and substantially related to the air
transportatlon of passengers or property. As determined in
past funding decisions, transit stations located within the
airport boundary that are necessary to connect to a rapid
transit system, and will exclusively serve the airport, may
be eligible for AIP grants and PFC collection. Because of
the strict statutory eligibility criteria for funding

' progects with AIP grants or PFC collections, the FAA
considers any local transit project eligible for AIP and/oxr
PFC fundlng to be a facility “directly and substantially
related to air transportation of passengers or property.”
Such a project generally can be funded with airport
revenue if the sponsor meets the additional requirement of
Section 47107(b) (1) (C) that the airpoxt sponsor own or

operate the funded facility.

The BART/ART station will be constructed primarily, if not
exclusively, to serve airport passengers; it is within the
airport boundary; and it' is necessary to connect the airport
to a local rapid transit system. Accordingly, the station
can be considered to be directly and substantially related
to the air transportation of passengers, and airport revenue
may be used for the station construction costs listed in the

Cost Estimate for Zone 3.

Zones 1 and 2 are the BART/ART guideway from the station to
the west boundary of Highway 101, including the structures
necessary to cross the highway. 2as we understand it, the
highway crossing is not a distinct structure but rather is
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part of an elevated guideway that connects the BART station
to the BART system main line. For the portions of this
structure on airport property, the analysis is identical

to that for the station, and the comstruction items in the
CosSt Estimate may be funded with airporxt revenue. For the
structures carrying the rail line over the highway, we note
that the property on both sides of the highway is on the !
airport. Accordingly, the crossing of the highway would not
be considered “off the airport” for purposes of airport
experiditures any wmore than would an overpass of other
airport structures over a highway right-of-way through
airport property. On this basis, the FAA finds that the
Zone 1 construction items included in the Cost Estimate for
the Highway 101 crossing structure may be funded with
alrport revenue. The airporxt sponsor would be required to
acquire property interest over the right-of-way sufficient
to assure that access to the airport via the BART system is

protec;ed

ggngeﬁtnal systems. In addition to the construction items

included for the four construction zones and the Link
Building, the Cost Estimate includes a “Conceptual Systems
Cost Estimate” for “systems elements required for the
installation and operation of the SFO Extension.” As with
the station project as a whole, the facilities comprising
the Conceptual Systems portion of the Cost Estimate are not
considered capital or operating costs of the airport and can
be funded with airport revenue only if they are facilities
owned or operated by the airport owner or operator and
directly and substantially related to the air transportation
of passengers or property. Some of the kinds of systems
described are associated with the operation of the rail
system and have not generally been funded with AIP or PFC
funds, in part because the systems would be considered
operating and maintenance rather than capital projects.

Certain equipment associated with operating systems could be
eligible for the use of airport revenue, if it can
reasonably be considered directly and substantially related
to the air transportation of passengers, and if the airport
operator owns the facilities. Accordingly, if (1) the
airport will own the systems equipment to be funded with
airport revenue, (2) that equipment is installed on the
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airport (or, in this case, on the adjacent Highway 101
r{EHE76f=w5y with an agreement for continued airport
access), and (3) airport funding:.of the equipment is limited
to the portion of the equipment related to the SFO station
and not the BAR! ine..we would consider the following
types of systems equipment to be eligible for the use of

airport revenue:

Automatic train control equipment

Systemwide cable network

Communications
- Traction power system

Trackwork

Contact rail

SFIA/mainline systems interface

Station communications and SCADA

Station SLPA structure and systems

12 kV power cable relocation under Highway 101 (in
excess of costs that would have been necessary for the
mainline extension to Millbrae)

Guideway systems installation

Guideway transition approaches

Fire, life, and safety elements

Certain other equipment is conditionally‘eligible for
funding with airport revenue:

Central control computer tie-in. Programming and labor on
the installation related to bringing the SFO station on line
would be considered part of the costs of the SFO station,
and would be eligible. New software or equipment installed
at the central computer location, if any, would not be owned
or operated by the airport and would not be eligible for

airport funding.

Systems installation support. This item appears to consist
of extra costs incurred on the mainline portion of the BART
extension as a result of the sequencing of work on the SFO
station. To the extent the work is necessitated by the SFO
station project, it would be eligible. Materials used that
result in improvements to the main line would not be owned
or operated by the airport, however, and could not be funded

with airport revenue.
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Static and dynamic integration/pre-revenue testing and _
start-up. It is not clear how the costs would be allocated
to the SFO station, since only part of the extension start-
up costs would be attributable to the addition of the SFO
station to the BART system. Costs that can be shown to be
attributable to the SFO station could be funded with airport

revenue.

Station start-up appurtenances. This item appears eligible
insofar as it represents labor costs of bringing the new SFO
station on line, but it is not entirely clear from the
explanatlon provided in the September letter what the work

actually involves

We trust that the above guidance is sufficient to determine
generally which portions of the BART SFO station project may
- be funded with airport revenue.. We urge you to keep
airlines and other affected airport users apprised of any
expenditures that may affect user rates and charges at the
airport. If you have any questions on the applicability of
this guidance to specific items, please call David Bennett,
Director, Office of Airport Safety and Standards, at

202-267-3053.

We appreciate the city’s cooperation in providing additional
information and assistance to the FAA in responding to your

request.

Sincerely,

4 ‘ o
ﬁn L? Kurland ° /47/'\—
Associate Administrator for

‘Airpozrts



